Katten Stanley har det bra under bordet med Betty Eriksson. Foto: Emil Tomassen/SR Västerbotten
husdjur

Fler husdjur får antidepressiva medel

5:30 min

Allt fler husdjur i Sverige får antidepressiv medicin. Åtta av tio behandlade djur är hundar, men även andra djur behandlas. Erika Erikssons katt Stanley, som bor i Umeå, är en av dessa.

– Stanley är speciell, förutom att han är helt fantastisk så äter han också antidepressiva sedan en månad tillbaka, han urinmarkerade inomhus och jag efterforskade mycket, till slut hamnade vi där, säger Erika Eriksson.

– Jag hade jättesvårt att stå för det först, de flesta skrattade när jag berättade, vi har familj i västafrika och många där får inte äta sig mätta varje dag, då kändes det som ett jäkla i-landsproblem att katten skulle äta antidepressiva.

Men faktum är att katten Stanley inte är ensam. Det blir allt vanligare att våra husdjur äter antidepressiva piller, de senaste fyra åren har försäljningen av dessa läkemedel på veterinära recept ökat med 35 procent i Sverige.

Tabletterna används ofta för att bota rädslor och oro hos djur och ändra beteenden, och Erika Eriksson ångrar ingenting.

– För min egen skull handlar det om att ha kvar min katt, och vi kommer göra det här så länge det behövs, det är Stanley värd, säger Erika Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista