1 av 3
Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå. Foto: Åza Meijer/SR.
2 av 3
Det är svårt att hitta lägenheter i Skellefteå. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
3 av 3
Eduardo Ortiz letar bostad hos kommunala fastighetsbolaget Skebo. Foto: Mikaela Pallin/SR.
Skellefteå

Bostadsbrist i Skellefteå - men inte i byarna

2:03 min

Bostadsbristen i Skellefteå gör att många unga får problem att hitta en egen bostad. Men i byarna några mil utanför stan står många lägenheter helt tomma. Skellefteåbon Eduardo Ortiz letar lediga lägenheter på internet varje dag

18-åriga skelleftebon Eduarto Ortiz håller på att kolla in lediga lägenheter på det kommunala bostadsbolaget Skebos hemsida. Idag bor han med sin familj på 8 personer i en fyra. Men han längtar efter att flytta hemifrån och få något som är "eget". Men det ser inte så ljust ut. Eduardo Ortiz har stått i bostadskö i snart 2 år, och de enda som han kan få då ligger i byarna utanför. Exempelvis Lövånger.

En ung person som vet hur det är att vara ung och bo utanför staden är Linn Johansson. Hon är 19 år och bor i Gammelbyns fäbodar utanför Burträsk med sin familj. Hon skulle inte valt att flytta dit på egen hand.

Bert Öhlund är socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå. Han hoppas att bostadsmarknaden ska förbättras för kommunens unga alltefter nya bostäder byggs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista