Bärplockning

Thailändsk organisation svartlistar Sverige och bärplockning

1:30 min

Sverige beskrivs som paradiset när det kommer till bärplockning och rekryteringsföretag. Men Sverige ligger tvåa på thailändarnas svartlista över länder där thailändska gästarbetare har stora problem, visar en rapport från organisationen Thai Labour Campaign.

Många av de gästarbetare som kommer till Sverige för att plocka bär kommer från Thailand. Många är fattiga och har tagit dyra lån för att kunna åka till Sverige, för att här tjäna stora pengar. För det har de ju blivit lovade innan de reser. Men en rapport från organisationen TLC, Thai Labour Campaign, visar att sex av tio bärplockare kommer till­baka från Sverige med stora skulder – som de måste betala av resten av livet. Endast fyra av tio plockare går jämt upp eller gör vinst efter månader av hårt arbete.

 Finns det tillräckligt med bär för alla?

– Det vet man ju aldrig från säsong till säsong och det är ju också ett problem. Jag har lite bärplockare och jag bromsar om jag ser att det finns lite bär, då tar jag aldrig hit dem. Men i år ser det ljust ut med mycket hjortron och blåbär, säger Ulf Eliasson.

Ulf Eliasson har varit aktiv i bärbranschen i 20 år. De senaste sex åren har han haft mellan 300 och 400 bärplockare, och enligt honom har det fungerat bra.

– De är garanterade månadslön. Vi har facket som kollar att de fått sin lön och vi redovisar till Migrationsverket hur mycket pengar de fått. Det syns hur mycket pengar vi har betalat ut till thailändarna och att de fått sin månadslön, säger han.

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista