pengar

Han ska byta ut alla dina pengar

0:44 min

Gotlänningen Leif Jacobsson ansvarar för Riksbankens projekt att med början i höst byta ut alla sedlar och alla mynt i Sverige. Han uppmanar alla att i god tid växla in sina tusen- och femtiolappar i höst, eftersom alla banker inte tar emot kontanter numera.

Redan i höst ska alla 1 000- och 500-lappar bytas ut. Efter sista december går de gamla inte att handla för längre och i februari måste du ha växlat in de gamla om du har sådana kvar.
Under 2015 införs nya 20-, 50- och 200-kronorssedlar och under 2016 införs nya 100- och 500-kronorssedlar. Dessutom införs en tvåkrona och dagens en- och femkronor med nya.
Leif Jacobbson är medveten om att det kan bli svårt att växla in de nya pengarna om man inte planerar det i god tid, eftersom många banker är kontantlösa nu för tiden.
- Vi på Riksbanken har inga mandat att tvinga bankerna att växla in de gamla sedlarna utan det är upp till varje enskild bank att bestämma, säger han till SR Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista