Fjällområdena i Västerbotten ska bli säkrare. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Västerbottens inland

Bredbandsnät ska ge säkrare telefoni i fjällen

"Vi behöver robusta nät för samhällstjänsterna"
1:32 min

Problemen i Västerbottens inland med att nå bland annat fjällräddningen och SOS-alarm ska byggas bort med hjälp av fiberanslutningar. Bredbandsnät ska dras hela vägen fram till de radiolänkar som idag sköter telefon- och bredbandstrafiken och ska på så vis göra det befintliga systemet mer pålitligt.

– Vi behöver ett robust nät för att klara samhällstjänsterna i de delar vi har befolkning och sen behöver vi samma robusta nät för att klara krisberedskap, larm och fjällräddning, säger Kenneth Johansson på Länsstyrelsen.

Under 2014 är det tänkt att en del av de pågående projekten i Västerbottens inland och fjällvärld ska vara klara. Men det är dyra investeringar.

Sträckan mellan Stalon och Klimpfjäll på drygt 60km, som ska säkra upp förbindelsen i det området beräknas kosta runt 10 miljoner kronor.

Och även om det finns billigare lösningar. Till exempel fler radiolänkar som redan idag hanterar telefon- och nättrafiken i området, är det inte ett tillräckligt driftsäkert alternativ i sig. Speciellt under högsäsong då belastningen blir för stor, berättar Kenneth Johansson.

– Masten behöver oftast en koppling till ett fibernät för att hålla uppe kapaciteten.

Och det finns inte idag menar du?

– Det finns inte idag i många av de här delarna.

Visserligen kommer de här insatserna i sig inte stå för hela lösningen utan det kommer fortfarande att krävas insatser även när det gäller det befintliga mobiltelefonnätet. Något som post- och telestyrelsen ansvarar för att se över, säger Kenneth Johansson.

För Steve Eriksson som jobbar som polis i Södra Lappland, med speciellt ansvar för fjällräddningen i området. Så är alla förbättringar välkomna. Även om det generellt sett brukar fungera relativt bra.

– Ja det är klart, desto bättre nät vi har desto säkrare blir utlarmningarna. Så är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".