Västerbotten

Intresset för uran svalnar

Intresset för att leta efter uran svalnar. Företaget Euro Scandinavian Uranium, som bland annat sökt efter uran i länet, frånsäger sig alla sina prospekteringstillstånd i Sverige. Det gäller även två områden i Västerbotten - Aronsjö i Vilhelmina och Långtjärn i Sorsele.

Det glädjer Håkan Larsson, centerpartist i Krokoms kommunfullmäktige, som är en av dem som protesterat mot uranprospekteringen:

– Ja, jag blir ju väldigt glad därför att jag anser att vi ska inte bryta uran i Sverige överhuvudtaget. Och det har varit lite Klondike har man trott, ifrån små internationella prospekteringsbolag som har vart i Sverige de senaste åren.

Euro Scandinavian Uranium AB är ett litet så kallat prospekteringsbolag - affärsidén är att undersöka förekomsten av uran på en plats för att småningom sälja tillståndet till ett annat företag. För några år sen låg uranpriserna högt och det gick lätt att få investeringar till den här sortens verksamhet, men sedan 2008 har priserna sjunkit.

Och det här är något som märks av i hela mineralbranschen. Bara första halvåret i år har prospekteringsföretag frånsagt sig 32 tillstånd i Sverige. Det kan jämföras med bara 11 under hela förra året. Linda Ylivainio är jurist på Bergsstaten, som hanterar tillstånden:

– De prospekteringsföretag som besökt oss på Bergsstaten här på vårkanten har vittnat om att kapitalmarknaden är kärv - det är väldigt svårt att få finansiering till prospekteringsprojekt, och vi vet att prospektering är en enormt kostnadskrävande verksamhet.

Marie Wenger / P4 Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".