1 av 2
Här i kommunhuset jobbar Doroteas kommunalråd. Foto: SVT Bild.
2 av 2
Samiska flaggan. Foto: Tommy Engman/SR.
Västerbotten

Svårt med rekrytering och logistik förklaring till lagbrott

Dorotea kommun: "Vi jobbar på det"
1:39 min

Dorotea kommun och Västerbottens läns landsting är två som får kritik för att dom inte följer lagen om nationella minoriteter. Enligt Anna Larsson Johansson, samisk samordnare på Dorotea kommun, är det svårt att rekrytera personal.

Dorotea är så kallad förvaltningskommun i samiska - det innebär exempelvis att kommunen ska erbjuda förskola på samiska. Men trots det finns en efterfrågan från föräldrar, så finns inte det.

Och Dorotea kommun är inte ensam. Enligt Länstyrelsen i Stockholm som granskar hur lagen om nationella minoriteter efterlevs brister hälften av landets kommuner.

Ett annat exempel är Västerbottens läns landsting som inte informerar inte om de nationella minoriteternas särskilda rättigheter. Men enligt Ann-Sofi Grenholm som jobbar med nationella minoriteter på Västerbottens läns landsing är är det något som ska åtgärdas. Att det gått tre år beror bland annat på logistikproblem förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".