Göran Sandberg, busschaufför i Umeå. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.
Umeå

Bussförarna i Umeå får bättre scheman, men priset blir att heltider förvandlas till deltid

0:44 min

Bussföretaget Nobina som kör stadstrafiken i Umeå vill minska antalet heltider och ersätta med fler deltidstjänster i höst. Det är företagets krav på för att gå med på Kommunals krav på jämnare scheman i samband med en risk och konsekvensanalys som gjorts.

 – Ett av våra krav var att schemana som personalen går på ska börja antingen på morgonen eller kvällen. De sa att det går jättebra men för att få det kostnadsneutralt så måste de göra fler deltidsscheman, säger Göran Sandberg skyddsombud till tidningen Kommunalarbetaren.

För att undvika ett vite på 50 000 kronor har Nobina i sommar gjort en risk- och konsekvensanalys av schemana.

Åtgärderna rör bland annat förflyttning av en hållplats och bättre möjlighet till toalettbesök på vissa linjer, men för at få jämnare scheman blir det fler deltider.

Vi är inte nöjda, det man skulle önska var att det kanske kunde få kosta någon krona att få bättre arbetsmiljö, säger Göran Sandberg till tidningen.

Nobinas trafikchef i Umeå, Lennart Skoog, vill inte kommentera uppgifterna förrän efter semestern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista