Foto: Peter Öberg, SR.
Västerbotten

Stort intresse för karriärstjänster för lärare i Västerbotten

1:25 min

Intresset för de så kallade karriärstjänsterna för lärare är stort bland Västerbottens kommuner. I landet i stort har många struntat i att ansöka och därmed gått miste om de statliga bidragen. Men i Västerbotten har alla tjänster utom tre, av 99 möjliga, fått grönt ljus.

– Det handlar om att ge möjligtheter att göra läraryrket mer attraktivt, och det gör större möjligheter att ge elever bättre undervisning, säger Lennart Jonsson, biträdande verksamhetschef för grundskolan i Umeå.

Lennart Jonsson förklarar hur man resonerade när Umeå kommun valde att nappa på satsningen med så kallade karriärstjänster.

Tanken är att man genom att erbjuda särskilt duktiga lärare en ny tjänst, med ökat ansvar och högre lön, ska skapa en karriärsmöjlighet för lärare som ska göra läraryrket mer attraktivt. För att finansiera det här kunde kommunerna i landet välja att ansöka om statligt bidrag. Något som många av landets kommuner visat sig skeptiska till.

I Norrbottens län ansökte kommunerna till exempel bara bidrag för 55 av länets totalt 85 tjänster, vilket innebär att kommunerna går miste om bidrag på över 1,2 miljoner kronor.

Men i Västerbotten har intresset varit betydligt större. Av länets totalt 99 tjänster är det bara tre som inte ansökts. Det är kommunerna Bjurholm, Dorotea och Malå som valt att avstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista