Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman utbildar sedan tidigare glesbygdsläkare. Framöver kommer de även kunna anställa sjuksköterskor med särskild glesbygdskompetens. Foto: Örjan Holmberg/SR
Utbildning

Mastersprogram för sjuksköterskor i Umeå startar till hösten

"Sjuksköterskorna behöver kunna mer"
1:20 min

I höst startar ett tvåårigt mastersprogram för sjuksköterskor på Umeå universitet. Det ska erbjuda sjuksköterskorna en möjlighet att få bredare kompetens och samtidigt specialkunskaper inom bland annat vård i glesbygdsområden.

– Anledningen är dels att det inte finns i landet. Och dels att det håller på att utvecklas ett område som benämns glesbygdsmedicin som har ett väldigt aktivt centrum i Storuman. Och om vi tittar på Sverige så behöver vi kanske sjuksköterskor med en annan profil i glesbygden än vad vi har i städerna, säger Christine Brulin, professon och prefekt på institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet.

Tanken med att utbilda specialistsjuksköterskor är inte ny. På flera universitet i landet har mastersprogram med olika inriktningar startats de senaste åren. Men med just specialisering på glesbygd är Umeå universitet först i Sverige.

Christine Brulin menar att sjuksköterskor i glesbygden, som ofta jobbar helt ensamma, ställs inför alldeles särskilda problem i sitt arbete.

– Man behöver kanske en distrikssjuksköterska som kan lite mer. De kanske behöver kunna göra bedömningar och kunskaper om akutsjukvård, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".