1 av 5
Barkhögen som gömmer runt 3500 kubikmeter snö. Foto:Edward Karp/SR
2 av 5
Stora Nolias VD Margareta Lundquist. Foto:Edward Karp/SR
3 av 5
Entré A i väntan på anstormande besökare. Foto: Edward Karp/SR
4 av 5
Det som göms i snö...bark Foto: Edward Karp/SR
5 av 5
Leif Blomqvist från Österbotten. Foto:Edward Karp/SR
Umeå

Dags igen för Stora Nolia i Umeå

1:34 min

I morgon lördag är det återigen dags för Storia Nolia att slå upp portarna i Umeå. 800 utställare har i dagarna gjort sig redo för att möta de tusentals besökare som väntas komma under den veckolånga utställningsmässan.

Leif Blomqvist från Österbotten är på plats för att visa upp bär, buskar och träd.

– Vi kan ta den här till exempel, minikiwin anniki. Den är som vanliga kiwifrukter fast betydligt mindre och du kan äta allting, även skalet. Och den är självfertil och klarar sig helt ensam, behöver inte vara både hon- och hanplantor för att det ska bli någon frukt.

Så hon kan leva ett singelliv?

– Ja det kan hon göra. 

Men det är såklart inte bara självfertila kiwiplantor man kan få se om man väljer att besöka årets Storia Nolia. Runt 800 utställare kommer att finnas på plats.

Och i samband med kulturhuvudstadsåret 2014 - så kommer det att finnas ett kulturstråk man kan vandra genom - för att få sig ett smakprov av vad Umeå med omnejd kommer att bjuda under nästa år.

Men den på förhand kanske mest omtalade upplevelsen är nog ändå den snöhög som har legat på området under hela sommaren och som fortfarande göms under ett rejält lager med bark. Och VD Margareta Lundquist, hon ser fram emot att se hur mycket snö som finns kvar av de 3500 kubikmeter som ska ha legat gömd under barklagret.

– Och tanken är ju då att det ska finnas kvar så mycket att det blir en intressant skotershow på söndag, säger Margareta Lundquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista