Judith Sarneel, forskare vid Umeå universitet, gräver upp tepåsar som legat i jorden utanför Hällnäs i tre månader. Nu ska innehållet i påsarna vägas för att se hur mycket som brutits ned.
vetenskap

Tepåsar hjälper forskare förstå klimatförändringar

1:43 min

Nu ska tepåsar hjälpa forskare kartlägga förmultningen i jorden. I ett 30-tal länder världen över har tepåsar planterats i jorden, för att grävas upp tre månader senare. Genom att studera hur de brutits ner hoppas forskarna kunna få en bättre bild av hur organiskt material bryts ner, och i förlängningen bättre förstå klimatförändringarna. En av tepåse-planteringarna finns utanför Hällnäs i Västerbotten.

I en skog utanför Hällnäs i Västerbotten har Judith Sarneel, forskare på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå universitet, planterat tepåsar i jorden. Här har de legat i tre månader och det är nu dags att gräva upp dem för att göra mätningar.

– Eftersom te består av organiskt material och bryts ner precis som växter kan vi mäta hur växter förmultnar, säger hon.

Tanken är att projektet ska bidra till att öka förståelsen för koldioxidens kretslopp på jorden, och därigenom bättre förstå klimatförändringarna.

   För att få en bra bild behövs stora mängder data, från flera olika platser på jorden. Bland annat från Västerbotten. Och för att kunna få in tillräckligt med data har forskarna varit tvungna att ta hjälp av allmänheten. På så vis kan man nämligen få mätningar från fler platser och mer varierande klimat, säger Judith Sarneel.

– Vi kan få mätningar från mer extrema klimat. Och det är något vi skulle vilja kunna mer om.

Vem som helst kan hjälpa till. Allt man behöver är en spade och ett par tepåsar. Sen finns instruktioner på internet hur man kan hjälpa till med egna mätningar. Och även om allmänhetens mätningar ibland kan gå snett så väger fördelarna med metoden över, menar Judith Sarneel.

– Det händer så klart att folk gör misstag. Till exempel att de försöker gräva upp påsarna med en kniv och skär upp påsen så att allt te hamnar på marken. Men vi eftersträvar styrka i antal. Om några få gör misstag har vi ändå tillräckligt med data för att se mönstret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista