Bärplockning i Västerbotten. Kupade händer med guldgula hjortron. Foto: Malin Lundberg/Scanpix.
Bärplockarna granskas:

"Utländska plockare arbetar utan avtal och försäkringar"

Utländska bärplockare utan avtal och försäkring
1:39 min

Bärplockare från Ukraina och Moldavien arbetar just nu i länet utan avtal och försäkringar. Det uppger Mats Wingborg som åker runt som kontrollant för Swedwatch, en organisation för social rättvisa.

Wingborg har igår och idag åkt runt i Västerbottens län och hittat både bra och dåliga villkor för plockarna. De goda exemplen finns bland de thailändare som är anställda av bemanningsföretag:

- På det stora hela kan man säga att inom sektorna med anställda plockare är det någorlunda bra avtal, även om det finns undantag, säger Mats Wingborg.

Efter flera år av uppmärksammade missförhållanden verkar det nu som om den skärpta kontollen har gett resultat, menar Mats Wingborg som åker runt och pratar med plockarna sjäva, med markägare och bärföretag.

Men inom den så kallade fria plockningen, de plockare som formellt inte är anställda utan som säljer direkt till uppköpare, där har Swedwatch hittat allvarliga missförhållanden bland plockare från Ukraina, Moldavien och Bulgarien som är här under oklara omständigheter.

- Någon person har rekryterat dem och sedan är de här utan att ha ordnade förhållanden.

- Den så kallade fria plockningen är egentligen lika organiserad, men det finns stora skillnader i villkor. De fria plockarna har ingen garantilön och de är inte försäkrade. Händer det t ex en bilolycka är de oförsäkrade.

Ukraina och Moldavien är inte med i EU, och det betyder att plockare därifrån inte har rätt att arbeta i Sverige utan tillstånd. Det är oklart hur det ser ut med tillstånd för de plockare Swedwatch träffat på i Västerbottens län.

- Det är en skillnad som natt och dag på sektorn med anställda plockare och på den organiserade så kallade fria plockninen, säger Mats Wingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".