1 av 2
Skärmdump på den fejkade bloggen, som alltså inte är Lennart Holmlunds blogg, men en nära identisk kopia av kommunalrådets egna blogg. Skärmdump: Sveriges Radio Västerbotten
2 av 2
Här är Lennart Holmlunds rätta blogg. Skärmdump: Sveriges Radio Västerbotten
Umeå

Fejkbloggade i Lennart Holmlunds namn

Bloggkupp mot Umeås kommunalråd Lennart Holmlund
1:26 min

I dag när Umeås kommunalråd Lennart Holmlund ska berätta om hur han ser på framtiden på en presskonfererens var det kanske en och annan som satte kaffet i halsen vid åsynen av ett blogginlägg som undertecknats med hans namn. "Socialdemokraterna i Umeå is fucking dead", är rubriken på blogginlägget som propagerar för en revolutionär förändring av partiet.

Vid sidan av blogginlägget finns bilden på kommunalrådet och den vanliga beskrivningen. Men det är inte kommunalrådets blogg.

– Nej nej jag har inte skrivit det där, säger Lennart Holmlund till P4 Västerbotten.

Texten är en omarbetning av hardcorebandet Refuseds avskedsmanifest. En närmare titt på bloggen visar att inlägget gjorts av användaren lennart2014, ett namn som också förekommer på ett twitterkonto.

– Det är väl nån som vill jäklas då på nåt sätt. Jag är inte förvånad, det finns ju dårar i vårt samhälle, det vet ju jag, säger kommunalrådet.

– Sen tycker jag det är oerhört dåligt av ansvarig utgivare på en tidning där man tar in en blogg som inte är min. Man borde alltid kolla upp vem som lägger upp en blogg, det tycker jag är det minsta man kan begära, säger Lennart Holmlund som har en egen blogg på Västerbottens-Kurirens bloggportal.

Ingvar Näslund, ansvarig utgivare på Västerbottens-Kuriren säger att så fort man fick kännedom om blogginlägget stängdes bloggen ner.

– Någon illvillig person har försökt utnyttja Lennart Holmlunds namn och skapat en identisk blogg. Den här personen som har gjort det här har använt sig av material som är upphovsrättsskyddat, bilder till exempel. Det den här personen har gjort är riktigt allvarligt, säger Ingvar Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".