De varnar för nätdroger Foto Åza Meijer
nätdroger

Ett klick bort för unga

3:26 min

Amfetaminet flödar in i Sverige enligt Tullverket. Det är en av de vanligaste drogerna som svenskarna använder. Först kommer narkotikaklassade läkemedel och cannabis, men därefter kommer amfetamin. 

Dagens Nyheter har tittat på Tullverkets beslag under första halvåret 2013 jämfört med samma period året innan och ser att det är mer än dubbelt så många kilo amfetamin som Tullen hittat. Den nyheten presenteras samma dag som Riksförbundet Länkarna har sin rikskurs i Skellefteå. Att drogerna är så enkla att få tag på, endast ett klick bort på datorn, har gjort att nätdrogerna är ett växande problem säger Ingemar Rosen på Länkarna:

- Unga spelar rysk rolett med livet som insats, eftersom dom inte vet vad dom köper säger han till P4 Västerbotten.

Linda Nilsson från Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle är också på Medlefors folkhögskola i Skellefteå för att berätta om nätdroger. Och båda organisationerna menar att det tar för lång tid att få en drog klassad som narkotika. Unga ser inte faran när preparaten som finns tillgängliga ett klick bort på datorn eller i mobiltelefonen, inte är olagliga.

- Det är viktigt att inte glömma bort att även om vi pratar nätdroger så sprids det fortfarande på samma sätt i slutändan säger Linda Nilsson. De unga får drogen av en kompis på en fest eller att det är någon som de känner som introducerar drogen för en vän. Jan Bengtsson från Länkarna jobbar också på ett behandlingshem och har menar att nätdrogerna är ett växande problem:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista