Hardcoregruppen Refuseds avskedsmanifest blev inspirationen till Viktor Enströms skämt med Umeås kommunalråd Lennart Holmlund. Skärmdump från twitter.
Umeå

Fejkbloggaren: "humor är bannlyst"

Viktor Enström: "är Lennart genuint upprörd och ledsen över det här så - förlåt Lennart!"
0:38 min

Nu berättar fejkbloggaren varför han skrev blogginlägget i kommunalrådet Lennart Holmlunds namn. "Socialdemokraterna i Umeå is fucking dead", är rubriken på blogginlägget som propagerar för en revolutionär förändring av partiet. Texten är en omarbetning av hardcorebandet Refuseds avskedsmanifest.
– Det är en humoristisk kombination av två väldigt stora och kända Umeåfenomen, Lennart och Refused, säger Viktor Enström.

– Det är ju rätt känt sedan några dagar att Lennart Holmlund ska göra att stor uttalande i dag och min tanke där vore väl bara att det vore roligt om hans uttalande var som när Refused splittrades. Att de bara ger upp allt och lägger ner skiten, säger Viktor Enström, som skrev blogginlägget på Västerbottens-Kurirens bloggportal. Ett blogginlägg som formgavs till förvillelse likt kommunalrådets egen blogg på samma portal.

Tänker du be om ursäkt eller något sånt till Lennart Holmlund?

– Politiker har det drivits med sedan politiken uppfanns. Men visst, är Lennart genuint upprörd och ledsen över det här så - förlåt Lennart!

När kommunalrådet ringde upp Västerbottens-Kuriren togs blogginlägget bort.

– Den här personen som har gjort det här har använt sig av material som är upphovsrättsskyddat, bilder till exempel. Det den här personen har gjort är riktigt allvarligt, säger Ingvar Näslund som är ansvarig utgivare på Västerbottens-Kuriren.

Om man kommer att gå till botten med bloggkuppen vill Ingvar Näslund inte kommentera.

– Jag kommenterar inte det, hur vi ska gå vidare i det här ärendet.

Den fejkbloggande Viktor Enström tar upprördheten med ro.

– Ingvars uttalande känns mest som att han är kränkt över att deras bloggportal har använts till något som i hans ögon inte är seriöst.

– Humor är helt bannlyst från VK:s blogg. De två enda personer som inte har sett det här som det uppenbara skämt det är är ju VK och Lennart.

Är du rädd att det ska bli några påföljder av det här?

– Nej, det ser jag ingen anledning till att vara, säger Viktor Enström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".