1 av 3
Kommunalrådet Lennart Holmlund (S) lämnar politiken efter 18 år som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Anders Wikström/SR Västerbotten
2 av 3
Kommunalrådet Lennart Holmlund (S) lämnar politiken efter 18 år som kommunstyrelsens ordförande, Foto Maxime Jonsson/SR.
3 av 3
Reporter Gunnar Lantz intervjuar Lennart Holmlund efter beskedet att han inte kommer kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande nästa mandatperiod. Foto: Anders Wikström/SR Västerbotten
Umeå

Lennart Holmlund lämnar posten som kommunalråd i Umeå

3:47 min

Kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (s) ställer inte upp för ännu en mandatperiod.
Det meddelade han vid en välbesökt presskonferens i Umeå idag.

Alldeles nyss meddelade Lennart Holmlund att han avstår från att ställa upp till val nästa år efter 18 år som kommunstyrelsens ordförande.

– Jag har jobbat med politiken i 35 år på heltid och jag har en lång facklig karriär bakom mig dessutom.
Vissrligen är jag helsickes fräsch både fysiskt och psykiskt, men jag har sagt att som kommunstyrelsens ordförande får det vecka, sa Lennart Holmlund.

Men han intygade att han inte har för avsikt att lämna politiken helt och hållet. Han har för avsikt att ställa upp till fullmäktige och kan också tänka sig att arbeta i någon nämn, med till exempel planeringsfrågor.

– Med den erfarenhet jag har sen 1988 har jag saker att tillföra fortfarande. Men man har ju varit bunden både helger och kvällar under alla dessa 35 år och då vill man kanske göra något annat på fritiden, säger Holmlund.

Att han ofta mött människor som uppmanat honom att inte sluta har inte fått honom att ändra sitt beslut.

– Det kommer fram folk och säger; Du får inte sluta, men nu fyller jag 69 år nästa gång, så nu är det dags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista