1 av 2
Jörgen Eriksson, ordförande Intressegruppen Centrumbron, står vi den planerade brons norra brofäste.
2 av 2
Lorents Burman (S) kommunalråd i Skellefteå
Skellefteå

6000 namnunderskrifter för en folkomröstning om centrumbron i Skellefteå

1:39 min

Intressegruppen, centrumbron i Skellefteå, säger sig nu ha fått in tillräckligt många namnunderskrifter för att få tillstånd en rådgivande folkomröstning om den planerade bron ska byggas eller inte.

Totalt har drygt 6000 personer skrivit under för en folkomröstning, och därmed är kravet på 10% av kommunens röstberättigade uppfyllt.

–- Ett av de största målen är ju att öka demokratin i Skellefteå Kommun, att folk ska bli mer delaktiga i besluten, säger Jörgen Eriksson som är ordförande i Intressegruppen Centrumbron i Skellefteå.

Socialdemokraterna i Skellefteå är det enda parti som vill bygga centrumbron men med egen majoritet i fullmäktige så kunde partiet driva igenom beslutet. Att bygga centrumbron var också ett av Socialdemokraternas vallöften inför förra valet, och med drygt 50 % av rösterna så menar partiet att frågan avgjordes redan då.

Nu ska listorna med namnunderskrifter granskas av intressegruppen och kommunen och sedan ska kommunfullmäktige besluta om det blir en rådgivande folkomröstning eller inte.
– Är det så att dom fått ihop tillräckligt många namnunderskrifter för att ha en rådgivande folkomröstning då är min inställning att fullmäktige ska säga ja till en sådan, säger Lorents Burman.

Enligt Intressegruppen och Jörgen Eriksson, så beräknas kostnaden för en separat folkomröstning om bron till 2,4 miljoner kronor.
– Men om man då lägger den i anslutning till ett val som ska ske ändå så då blir ju den tillkommande kostnaden väldigt liten, och då skulle det ju passa väldigt bra att lägga den i anslutning till nästa riksdags och kommunalval, säger Jörgen Eriksson.

Byggstarten planeras till nästa vår och Lorents Burman vill inte skjuta fram en rådgivande folkomröstning till nästa val.
– Vi har ju 14- 15 månader dit, och eftersom intressegruppens anser att frågan om att pröva centrumbrons vara eller icke vara är så pass viktig så tycker jag att man bör ha ett särskilt val för just den frågan, säger Lorents Burman.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista