Skolstrejk inställd, eleverna får friluftsdag

Det blir ingen elevstrejk på Grubbeskolan i Umeå. Eleverna hade planerat att strejka i morgon som protest mot indragna friluftsdagar - men nu har skolledningen föreslagit en friluftsdag på skärtorsdagen.

- Vi har kommit dit vi ville komma, vi har fått friluftsdagar, säger Melissa Lundström i klass 8M, efter att elevrådet haft möte idag för att ta ställning till skolledningens förslag.

Det har varit svårt att organisera vinterfriluftsdag för Grubbeskolans över 500 elever, särskilt när de flesta vill åka slalom. Och särskilt som skolaktiviteter inte ska kosta något extra för eleverna, det har ju våra folkvalda bestämt.

Men skolledningen gör ändå detta möjligt. Rektor Klas-Göran Strid säger att skollagen medger att skolan samlar in en mindre summa pengar, 100 kr, till NÅGOT ändamål, och nu blir friluftsdagen det ändamålet, precis som flera andra skolor gör.

Hanna Gunséus i klass 8 M tycker att rektors förslag är bra. Och dagen efter friluftsdagen ska eleverna till Hamnmagasinet för att träffa politikerna och få höra hur de resonerar.
- Så det är liksom inte slut, strejk ligger fortfarande i luften, men det är inte strejk mot någon skola utan politikerna, säger Hanna Gunséus. 

Reporter Peter Öberg