Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
umeå

Leif GW Persson: "Allt är ovanligt"

1:39 min

Mordet vid Umeås centralstation är en svår gåta att lösa. Snart tre veckor har gått sedan händelsen, och polis och åklagare arbetar forfarande med utredningsåtgärder. Kriminologprofessorn Leif GW Persson säger att det här ett ovanligt fall, vilket minskar chansen att till slut hitta någon skyldig.

– Allt är ovanligt. Det händer, men ju ovanligare brottet är desto svårare är det för polisen att klara upp det, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi.

Det händer ungefär en gång per år att en person blir mördad på öppen gata och är ett ovanligt brott, säger Leif GW Persson. När sådant här inträffar, och polisen inte har någon misstänkt inom en dag efter brottet begåtts, blir det ett så kallat spaningsmord. Redan bland dessa fall minskar chansen att hitta en skyldig gärningsman.

– Det här är ett typiskt spaningsmord. De klarar man upp ungefär hälften av i dagsläget.

Siffrorna talar alltså inte helt till utredningens fördel. Polisen är fortfarande väldigt tystlåtna om både händelsen och hur arbetet går. Men just nu sitter en person häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet, och åklagare har till och med den 16 augusti på sig att bygga bevis för att kunna väcka åtal.

Leif GW Persson säger att den typiska gärningsmannen vid sådana här fall brukar vara någon i offrets närhet.

– Det brukar vara planerat och offret och gärningsmannen känner varandra. Det här med galningar som springer runt i umeå och härjar är lyckligtvis inte så vanligt, säger Leif GW Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista