Huggorm. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix.

Fler bitna - men inte fler ormar i år

1:44 min

Det har varit rekordmånga rapporterade huggormsbett i Sverige i sommar enligt Giftinformationscentralens statistik. I Umeå har så många behövt vård för ormbett att lagret med serum inte räckte till.

I Umeå har man blivit tvingade att beställa nytt serum från lagret i Stockholm. Men att de många betten skulle bero på att antalet ormar har ökat tror inte zoologen och ormexperten Stefan Andersson på.

– Nej, antalet huggormar mellan olika år varierar väldigt lite. Det kan variera lite lokalt, men generellt kan man säga att det finns ungefär lika många huggormar varje år. Och det beror på att huggormen är ett ganska långlivat djur och förändringar i antalet långlivade djur går väldigt sakta, säger Stefan Andersson.

Fler ormar är alltså inte förklaringen, menar han. Men antalet huggormsbett har ändå ökat om man ser till Giftinformationscentralens statistik. Totalt 274 samtal har Giftinformationscentralen tagit emot gällande huggormsbett under juni och juli. Det är fler än motsvarande månader något annat år under hela 2000-talet. Och på Umeå universitetssjukhus räckte inte det ordinarie sommarlagret av ormgiftsserum till, så man fick beställa nytt.

   Men hur ska man då tolka siffrorna? Stefan Andersson tror att förklaringen kan vara så enkel som att vi haft väldigt vackert väder i år.

– Jag tror att den största förklaringen är att många har blivit exponerade för huggormar. När det blir bra väder under sommaren och många är på semester i sommarstugan och ute i markerna så ökar risken att de stöter på huggormar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista