Så här såg det ut när trä- och jordmassor från Scharinsområdet hade tippats i en grusgrop utanför Bureå. Foto : Skellefteå kommun
Skellefteå

Massorna från Scharinsområdet har forslats bort

1:40 min

De jord- och trämassor från förorenade Scharinsområdet som tippats i en grusgrop utanför Bureå är nu bortforslade. Det var Hans Lindgren från Bureå som först upptäckte massorna och idag är han nöjd att allt är borta.

Den här grusgropen ligger i anslutning till en långsträkt grusås som står i kontakt med grundvattentäkter.

En dag för ett år sedan var Hans Lindgren ute med sin hund då han upptäckte några lastfordon som tippade grus och trä i gropen. Han tyckte att det luktade obehagligt om massorna och kontaktade miljökontoret i Skellefteå.

Men inget hände och i våras började han göra egna efterforskningar som visade att jord och trämassorna kom från Scharinsområdet, ett område som håller på att saneras från mycket miljöfarligt avfall.

Miljökontoret bekräftade att massorna kom från Scharinsområdet men att det var friklassat och inte innehöll miljöfarligt avfall.

Nu har alltså massorna fraktats bort och det kommer att bli en utredning om eventuell miljöbrott.

– Då man får veta var det kommer ifrån då reagerar man ju starkt, säger Hans Lindgren. Bara ordet Scharins räcker ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista