Prospektering efter uran i norra Sverige. Foto SVT Bild.
Västerbottens län

Minskande intresse för att leta uran i länet

0:58 min

 De utländska företagens intresse för att leta uran i Västerbottens län har svalnat betydligt. När uranletandet var som störst för drygt fem år sedan hade Bergsstaten beviljat ett 30-tal prospekteringstillstånd i länet. Nu är det bara tre kvar, ett i Dorotea kommun två i Åsele.

 Men det kanadensiska bolaget Continental Precious Minerals har inga planer på att släppa sina tillstånd - trots att uranpriserna sjunker och värdet på företagets aktier djupdykt de senaste åren.

– Vi har spenderat miljoner dollar på att utforska uranfyndigheterna i er region och vi har inga planer på att släppa områdena, säger Rana Vig på en skrapig mobiltelefon från Toronto i Kanada.

Continental Precious Minerals, CPM, är ett så kallat prospekteringsföretag som riktar in sig helt på Sverige.

Och CPM har haft ekonomiska problem - de senaste åren har deras marknadsvärde sjunkit till "en bråkdel" av vad det var tidigare, säger Rana Vig. Just nu borras det alltså inte aktivt efter uran och Rana Vig kan inte säga när det kan bli tal om borrning.

Inte heller kan han säga om företaget är intresserat av de områden som nu blivit lediga. Just nu är planen att vänta på bättre tider - om och när de nu kommer.

– Om uranpriserna stannar på samma nivå kommer de allra flesta av de här områdena att bli olönsamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista