Tågtrafik

Nattågen sena på grund av översvämmad tunnel

Nattågen till länet är försenade som en följd av en översvämmad tunnel mellan Söderhamn och Hudiksvall igår eftermiddag. Nattåget som skulle vara i Umeå 1:51 beräknas komma 07:10 och nattåget från Göteborg med ordinarie ankomst 6:45 beräknas anlända 09:40. Enligt SJ:s hemsida kommer tågen mellan Umeå och Stockholm att ersättas med buss mellan Söderhamn och Hudiksvall, vilket kan ge mindre förseningar.

Ett SJ-tåg med 180 passagerare satt fast i en tunnel utanför Söderhamn efter skyfallet.

Tåget var på väg från Stockholm till Sundsvall när det fastnade i Norralatunneln vid 13.30-tiden.

– Det var ett kraftigt skyfall, och vatten har runnit in i tunneln och dragit med sig en massa bråte och skräp. Tåget kunde inte köra vidare. Räddningstjänst är på plats för att försöka röja bort skräpet så att tåget kan fortsätta, säger Mårten Dunér på SJ:s presstjänst.

Passagerarna fick vara vara kvar ombord. Tunneln är lång och både räddningstjänsten och SJ har bedömt att det blir svårt att evakuera.

- De skulle få gå väldigt långt, cirka 1 500 meter. Det är obekvämt eftersom det är vått och mörkt och ligger en massa bråte i tunneln. Men stämningen ombord är god enligt tågpersonalen, och de har värme och ljus, säger Mårten Dunér.

Markus Ernehed är en av de drabbade passagerarna ombord på tåget. Det är hans andra tågförsening inom loppet av 24 timmar.

Igår missade han nattåget och fick vänta i Järna, på grund av en nedriven kontaktledning som slog ut all tågtrafik söder om Stockholm.

– Ja, det är flera av oss här som satt fast igår också. Jag skulle varit hemma klockan sju i morse. Men stämningen är lugn ombord, säger han till Ekot.

Tåget som suttit fast i en tunnel vid Söderhamn har bogserats loss.

– Tyvärr kunde inte tåget fortsätta norrut, utan fick backa till Söderhamn. Därifrån har passagerarna fått fortsätta norrut med buss och taxi, säger Mårten Dunér på SJ:s presstjänst.

Tunnelstoppet orsakar nu problem för andra tåg söderifrån och norrifrån som inte kan passera. Ännu finns ingen prognos för när spåret kan vara farbart igen. Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista