Icedor Johansson delar ut hamburgare till en hemlös i Stockholm. Ur filmen "På bar backe". Foto: Icedor Johansson
Skellefteå

Chockerande möte med uteliggare blev kortfilm på nätet

2:32 min

När skelleftebon Icedor Johansson flyttade till Stockholm chockades han över att det fanns så många uteliggare. Nu har han gjort en dokumentärfilm om hemlösa.

– Jag kände att det var ett ämne som är aktuellt och ett ämne som växer. Jag kände att jag vill göra någonting, säger Icedor Johansson som aldrig tidigare gjort en dokumentärfilm.

I filmen går han omkring och delar ut hamburgare till hemlösa.

– Jag ville göra en god gärning, men kände ganska snart att det inte räckte på långa vägar. Jag måste göra något mer. Varje människa vi pratade med hade fantastiska, skrämmande historier att berätta.

– Jag blev chackad när jag kom hit i slutet av januari. Det var svinkallt och folk sov ute på gatan på madrasser. Folk gick bara förbi, det var en chock.

Nu hoppas Icedor Johansson att hans kortfilm ska kunna öppna ögonen på folk.

– Vi skulle behöva göra en flera timmar lång film för att göra alla de hemlösas berättelser rättvsa, men den här korta filmen, som vi gjort för youtube kan kanske nå unga personer. Det är en början, säger Icedor Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista