Valarbetare hjälps åt med att fylla tusentals kuvert. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Lycksele

Första kyrkovalet i stort pastorat

1:52 min

Igår samlades kyrkopolitiker i inlandet för att fylla 14000 kuvert med material inför kyrkovalet. Jämfört med förra valet 2009 är det nu ett stort kyrkofullmäktige som ska styra församlingarna i det nybildade Södra Lapplands pastorat.

Stor apparat att få ut valkuverten

I St. Mikaelsgården i Lycksele håller 65 personer på med att fylla kuvert med material inför kyrkovalet. Det är fyra år sedan förra valet och nu ska 350 000 medlemmar i Lule stift ges chansen att rösta. Den stora skillnaden sen sist är att ett gemensamt kyrkofullmäktige ska styra alla församlingarna i Södra Lapplands pastorat. Kyrkan har alltså lyckats med det som ibland diskuteras att kommunerna borde göra, att slå ihop sig och låta färre politiker bestämma. Invändningarna har varit desamma som i den världsliga politiken. Att då kommer de små förlora på bekostnad av de stora.

Stabilare ekonomi ska garantera personal i glebygden

En gemensam kyrkoavgift för hela inlandet ska ge stabil ekonomi och garantera att det finns personal i hela inlandet. Kyrkopolitikern Christina Holmgren från Örträsk säger att de större församlingarna måste avstå något. Det syns redan i bemanningsplanen att det ska finnas präster, musiker, diakoner och pedagoger i hela Södra Lappland. Något som de små församlingarna har svårt att klara ensam, enligt Christina Holmgren.

Lågt intresse för valet bland de yngre

Det är en åldrande skara som ställer upp i kyrkovalet och man får anta att valdeltagandet på drygt 13 procent också i huvudsak utgörs av äldre personer. Det återstår att se hur stor-pastoraten påverkar valdeltagandet men Roland Andersson som är Socialdemokraternas förstanamn på Södra Lapplands lista förväntar sig inget stort intresse från de yngre generationerna. Men han betonar att det här är inget speciellt för Svenska Kyrkan utan ett problem i många andra val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista