Sms:ande och bilkörning är en farlig kombination, men tillåten i Sverige.Foto: Fredrik Sandqvist/Scanpix
Trafik

Fortfarande tillåtet att köra och sms:a samtidigt

2:05 min

Skriva och Ta emot SMS under bilkörning är tillåtet i Sverige. Sverige är också det enda EU-landet som inte har lagstiftat om ett krav på handsfree. Regeringens linje är att se över trafikförordningen, istället för att lagstifta.

På en parkeringsplats i Umeå tycker några bilister vi pratat med att sms och bilkörning inte hör ihop. Catrine Bengtsson är en av dem - ändå gör hon det ibland.

– Jag tappar ju koncentrationen, men...

– Sms:ande borde förbjudas, men inte att prata i telefon, tycker hon.

Sverige är det enda land i EU som saknar krav på handsfree i bilen. Men enligt en sifoundersökning som gjordes 2009 vill 77 procent se en lagstiftning mot mobiltelefonanvändning när man kör bil.

Men ett sådant förbud i Sverige verkar inte vara på gång, trots att rksdagen så sent som i våras uppmanade regeringen att som sista eu-land lagstiftna mot mobilanvändning vid körning.

Istället vill regeringen ha ett förtydligande i trafikförordningen så att det framgår att man kan dömas för vårdslöshet i trafik om man kör och hanterar sin mobil samtidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista