Foto: Rolf Höjer/Scanpix.
Umeå

250 nya jobb på Volvo i Umeå

Platschefen: "Stora investeringar och bra orderingång"
2:25 min

Volvo lastvagnar i Umeå växer, och tar in fler anställda under hösten. Samtidigt utreds monteringens framtid i Umeå, skulle den flyttas kan uppåt 500 personers jobb påverkas. Men nu under hösten ser det i alla postitivt ut på fabriken. Sammanlagt handlar det om 250 personer som anställs, och de flesta har redan börjat.

– Ja det beror ju på att försäljningen har ökat och vi har ju också lanserat nya produkter och vi ser ett resultat av det nu, säger Mona Edström-Frohm, platschef på Volvo lastvagnar i Umeå.

I dag jobbar det 2.400 personer på fabriken i Umeå. Alla är inte anställda av Volvo utan en del är anställda av bemanningsföretag. Och de 250 nya i fabriken är bemanningsanställda.

– Vi behöver en flexibilitet eftersom vi ser att vi har väldigt stora svängningar i efterfrågan och det är väldigt svårt att hantera det på annat sätt, säger Edström-Frohm.

Finns det någon genomgång däremellan, att de som redan jobbar i fabriken via bemanningsföretag kommer de någon gång att få jobb som fast jobb på Volvo?

– Det är ju det som är vår ambition. Man kommer ju in via bemanningsföretag, sen när vi behöver göra fasta rekryteringar är den naturliga rekryteringsvägen att vi rekryterar via bemanningsföretag.

Umeås platschef ser positivt på framtiden, det görs stora investeringar och orderingången är bra. Men samtidigt utreds monteringens framtid i Umeå. Där arbetar 200 av de 2.400 personerna i fabriken.

– Det är så många kringverksamheter på fabriken så på monteringen är det drygt 200 personer men när vi tittar på alla som blir berörda av en montering så handlar det om mellan 450 och 500 personer, säger Mona Edström-Frohm, platschef på Volvo lastvagnar i Umeå.

Så då är det ganska många jobb som berörs ifall monteringen skulle flyttas?

– Ja, det är det.

Hur skulle ni hantera det, finns det någon annan verksamhet som är på tal att flytta till Umeå eller utöka i Umeå?

– Nej vi jobbar inte med någonting sådant just nu, utan vi ägnar all kraft åt utredningen, säger Mona Edström-Frohm.

Utredningen ska vara klar i september, och ett beslut eller inriktningsbeslut väntas i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".