Historien om bortrövade barn som sprids på facebook är inte sann, enligt västerbottenspolisen.
Västerbotten

Falsk varning för kidnappare sprids på facebook

1:29 min

En liga som kidnappar barn och använder dem som slagskämpar i matcher utomlands. Det är en varning som spridits som en löpeld över sociala medier i framförallt Västerbotten.
Men trots att polisen dementerat detta redan i helgen sprids ryktet vidare. 

– Tipset till allmänheten är ju att fundera över vad som står och vara lite källkritisk helt enkelt, säger John Forsberg som är chef vid ordningspolisen i  Västerbotten.

Vid det här laget har över 13.000 personer delat texten vidare som började spridas på facebook i fredags eftermiddag.
Den liknar andra varningar som florerat - personer i beskrivna fordon som sägs vara ute efter att ta - i det här fallet barn, tidigare hundar.

Redan i helgen började folk höra av sig till polisen - som snabbt dementerade - nån sån här liga finns inte. Men spridningen av ryktet gick som en löpeld. Fem dygn senare har mer än 13.000 personer klickat på Dela. Många med kommentarer som Hemskt! Och Att det finns såna människor! Och Otroligt - men delar för säkerhets skull!

– Många har ju reagerat och som tur är kontrollerat med oss. Det är bra att vi kan öka tryggheten genom att demetera allt kring den här historien och konstatera att det bara är påhittat nonsens, säger Johan Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista