Sofia Hedlund-Storkamp, bemanningsanställd på Volvo i Umeå. Foto: Gunnar Lantz/SR.
Umeå

Nya Volvojobb ingen framtidsgaranti

1:24 min

Volvo lastvagnar i Umeå utökar personalstyrkan med 250 tillfälliga jobb. Men trots den förstärkningen är det ovisst om hyttmonteringsavdelningen kommer att få vara kvar i Umeå på längre sikt.

Sofia Hedlund-Storkamp är en av dem som nu har fått sommarjobbet på Volvo förlängt och hon tror monteringen blir kvar.

– De flesta som jobbar här känns ganska optimistiska. Nu när de anställer flera så har jag svårt att tro att ledningen också tror att det ska läggas ner. Då skulle de trappa ner istället, säger hon.

Om hyttmonteringen flyttas från Umeå eller inte ska Volvo ge besked om i oktober. Företaget håller nu på och gör en utredning för att komma fram till vad de tycker blir bäst.

Jan-Olov Carlsson, ordförande i fabrikens fackklubb för IF Metall, är kritiskt till hur företaget resonerar.

– Hela utredningen syftar till att tjäna mer penagar. Det är inte för att täcka några förlusten utan för att tjäna mer. För det är man beredd att offra industrikapacitet i Sverige. Oavsett om monteringen blir kvar eller inte så övriga delar av utredningen kommer att innebära att Volvo tappar ut ungefär ungefär 20 procent av den industrikapacitet som finns i Umeå och Volvo.

– Till det är vi starkt kritiska. Vi tycker att Volvo, som är ett så stort företag med sån betydelse för svensk industritradition också ska ta ett ansvar för industrijobben i det här landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista