1 av 2
Var är storgäddan? Foto Åza Meijer
2 av 2
De älskar att fiska gädda Foto Åza Meijer
turism

Gäddfisket i länet kan öka

3:30 min

Nu ska utländska gäddfiskare lockas till Kusfors utanför Skellefteå. Turistorganisationen Visit Gold of Lapland har bjudit in fiskeentreprenörer får Polen och Tjeckien för att visa upp fiskevatten.

Matchi Rogowietski kommer från Polen där han arrangerar fiskeresor. Han och andra fiskeentusiaster ska se om Kusfors har vad som krävs för att locka även andra fiskare till Västerbotten.

Det är ett tiotal gäddfiskeexperter med Matchi Rogowietski i spetsen, som ska se vad Kusfors har att erbjuda. Blir det en bra fångst så åker de hem och tipsar andra om Kusfors och norrland som ett bra resmål.

- Här är inte lika utfiskat som i södra Sverige och vägarna hit är bra, så jag tror att fiskare kan tänka sig att åka hit säger Rogowietski till P4 Västerbotten. Greger Jonsson från Gäddträsk är projektledare och har bjudit hit storfiskarna i hopp om att utveckla fisketurismen i länet.

- I norra Sverige har vi inte lyckats förvalta den möjlighet som gäddan utgör trots obegränsat med lämpliga fiskevatten säger han.

Lars Westerlund är ordförande i Kusfors Allaktivitetshusförening och hoppas får mycket att göra från och med nästa år:

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista