Ska fånga mårdhund på bild Foto Åza Meijer
natur

Ny mårdhund siktad i länet

3:59 min

Det blev en spännande kväll från några stuggrannar i Brännäset strax norr om Skellefteå. Klockan var nästan mitt i natten när de såg någonting ovanligt komma gående vid häcken. Inga-Maj Robertsson tvekade inte en sekund på vad det var hon såg utan skrek till:

- Det är ju en mårdhund.

Nu sitter en grön liten kamera fastmonterad på en björk, som ska se om den kan lyckas fånga en mårdhund på bild. En man från Svenska Jägarförbudnet har monterat upp den och lagt ut lite bete för att se om det är en ny bekantskap eller en redan känd mårdhund. Eftersom det här vattenlevande rävarten snabbt förökar sig och lätt kan sprida rabies och dvärgbandmask så försöker man ta bort alla invandrande mårdhundar. Inga-Maj Robertsson har själv hundar och hon är helt övertygad om vad det var som kom gående utefter häcken:

Dvärdbandmask och rabies är två sjukdomar som mårdhunden kan sprida. Mårdhunden som vi vet finns i Norrbotten, men där också djur vandrar söderut för att söka en maka/make. Per-Arne Åhlén från Jägareförbundet har koll på mårdhundarna och han berättar att det är tre djur som fått en sändare på sig, så han kan följa deras väg:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista