Ingen gruva i Rönnbäck utan mera pengar. Foto Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Rönnbäck

Samebyns överklagan större problem än IGE:s affärer

1:47 min

Ägarbolaget till nickelfyndigheten i Rönnbäck söder om Tärnaby har problem. Pengarna är slut och 50 miljoner har försvunnit på oklara grunder i en gruvsatsning i Afrika. Det behövs 100 miljoner för att gå vidare med Rönnbäcksgruvan. Men innan tvisten med Vapstens sameby avgjorts vill ingen satsa pengarna, säger direktören Fredric Bratt på Nickel Mountain.

Fredric Bratt ser det som en självklarhet att Rönnbäcksprojektet lever vidare oavsett vad som händer med ägarna IGE Resources. Även om moderbolaget IGE går omkull finns dotterbolagets tillgångar kvar i form av nickelfyndigheten i Rönnbäck. Och då kanske det finns en köpare som vill driva projektet vidare.
Ett annat senario är att moderbolagets nyvalda styrelse verkligen lyckas rädda bolaget och få in friska pengar som man vill satsa på Rönnbäcksgruvan.

Till att börja med behövs 100 miljoner bara för att slutföra prospekteringen. Men i nuläget går det inte att hitta finansiärer eftersom Vapstens sameby överklagat bolagets bearbetningskoncession, alltså själva brytningsrätten, och den rättsprocessen ligger nu på regeringens bord. Det har pågått i tre år och är det verkliga problemet för oss, säger Fredric Bratt.

Rönnbäcksrojektet har alltså saktat av men ändå inte stått helt stilla, säger Fredric Bratt. 7 miljoner har satsats på metallurgiska undersökningar och våra kostnader är låga med bara 4 anställda. Men visst är det bekymmersamt, medger Fredric Bratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista