På stormarknadsparkeringar misstänks männen ha utgett sig för att samla in pengar. Foto: Amanda Duregård/Sveriges Radio.
Umeå/Skellefteå

Bedragare gripna i Umeå och Skellefteå

Polisen: "vilseledandet gör att det blir ett bedrägeri"
1:21 min

Polisen har den senaste veckan gripit fyra män i Umeå och Skellefteå misstänkta för att ha spelat dövstumma för att lura av folk pengar. Det genom att utge sig för att samla in pengar till välgörenhet.

I Umeå sitter två män anhållna efter att ha samlat in pengar vid Coop och flera drabbade och upprörda har hört av sig till polisen, säger Michael Rystedt, chef på utredningsenheten.

– De är bedrövade och ledsna och arga. Just det här att man är i tron att man skänker pengarna till ett välgörande ändamål men så har det bara varit rent tiggeri, säger Michael Rystedt.

Den här typen av bedrägerier där har under året förekommit över hela landet och nu senaste veckan har misstänkta gripits i Umeå och Skellefteå.

– De stod utanför Coop och utgav sig för att representera en organisation som inte ens finns och fick då folk att skänka pengar.

På vilket sätt är det här brottsligt?

– Det är just att de här personerna är vilseledda. De tror att de skänker pengar till en organisation som inte ens finns och det är det här vilseledandet som gör att det blir ett bedrägeri, säger Michael Rystedt.

De två män som greps i Skellefteå i helgen begärdes häktade på onsdagen och i Umeå sitter ytterligare två anhållna misstänkta för bedrägeri. Polisen har inga klara kopplingar mellan de misstänkta även om Michael Rystedt konstaterar att tillvägagångssättet har varit liknande och att de alla har samma nationalitet. Nu vill polisen ha kontakt med människor som blivit lurade.

– Det har ringt en hel del folk redan idag så vi hoppas att de som blivit drabbade fortsätter att höra av sig, säger Michael Rystedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".