Ida Lundström på Be green Umeå. Foto Gunnar Lantz/SR.
Tågtrafik

Test med gratis tåg Vännäs-Umeå

1:34 min

De som brukar pendla med bil till jobbet på sträckan Vännäs-Umeå får nu chansen att ta tåget eller bussen istället helt gratis. Det är ett i en lång rad av försök i länet de senaste åren för att locka fler att åka med kollektivtrafiken. Projektsamordnaren Ida Lundström tycker inte det är något fel med att fortsätta med sådana här testperioder trots att det redan har gjorts många gånger.

Den som vill bli en av de 40 pendlare som får åka gratis tåg eller buss Vännäs-Umeå under en månad har fram till 15 september att lämna in sin intresseanmälan till "Be green Umeå" på Umeå kommun.

Testperioder med gratis buss har ordnats i Umeå-regionens kommuner, och i Lycksele och Skellefteå, i flera omgångar. På sträckan Vännäs-Umeå gjordes det sist 2010 och då var Maria Olofsson en av dem som lät bli bilen för att åka buss i en månad. Hon tyckte det var bra, men nu är hon tillbaka i bilen igen.

Det som tog tid var bytena till anslutningsbussar för att komma hela vägen fram. Förutom det är det flexibiliteten att kunna göra saker på väg från jobbet som Maria Olofsson inte vill vara utan.

Projektsamordnaren Ida Lundström tror att det går att komma förbi det:

– Jag tror att allt handlar om vana, om man är van att ta bilen och spontanåka och handla så är det klart att man måste planera om lite grann.

Ett halvår efteråt svarade 50-60 procent av deltagarna att de skulle fortsätta åka buss till jobbet, under de två senaste försöken Vännäs-Umeå. Men det har inte gjorts någon uppföljning längre efteråt än så.

Maria Olofsson fortsatte med busspendling ett tag efter försöket, men slutade på grund av att det var struligt och tog längre tid än bilen. Men hon kan tänka sig att ge det en ny chans, särskilt nu när det också finns en tåglinje:

– Sen får man väl lägga in de här ärenden man har med bilen och åka bil ett par gånger så man kan ju faktiskt göra båda delarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista