Foto: Gerhard Stenlund/SR.
UMEÅ

Student från Pakistan anmäler Umeå Universitet

"Jag har förlorat alla mina besparingar"
1:42 min

Muhammad Afzal från Islamabad i Pakistan betalade in 45 000 i studieavgifter till Umeå Universitet. Sedan nekades han uppehållstillstånd i Sverige och nu säger universitetet nej till att betala tillbaka pengarna.

– Jag är från ett land i tredje världen och nu har jag förlorat alla mina besparingar, säger Muhammad på telefon från Islamabad till P4 Västerbotten.  

Muhammad var antagen till en intensivkurs i svenska och betalade in dom 45 000 kronorna i januari i år. Senare avslog Migrationsverket hans ansökan om uppehållstillstånd men då var det enligt Umeå Universitets regelverk för sent att få tillbaka pengarna.

En student har rätt att få tillbaka avgifter om han eller hon nekas uppehållstillstånd. Men då måste man ansöka om att få tillbaka pengarna senast tre veckor efter att kursen startat. Muhammad Afzals ansökan kom först flera månader senare. Han säger att orsaken till att allt blev försenat var de politiska oroligheterna i Pakistan i januari.

Universitets regelverk kring detta bygger på riksdagens beslut om att studenter utanför EU numera ska betala för att studera i Sverige. Universitetsjuristen Katarina Larsson säger att visst kan det verka fyrkantigt. Och så förklarar hon att orsaken till de strikta reglerna är att man vill komma åt de som försöker använda studierna som en täckmantel för att ta sig in i Europa.

– Många söker sådana här typer av utbildningar inte för att läsa utan för att komma in i landet. Det andra är att det är det kan vara tvätt av svarta pengar inblandat och det är därför det här regelverket kan vara lite fyrkantigt, säger Katarina Larsson.

Men Muhammad Afzal hoppas ändå att han ska få tillbaka sina pengar. Han har anmält det här till Allmänna Reklamationsnämnden som nu prövar hans ärende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".