Arbetsförmedlingen. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
Arbetsmarknaden

Arbetslösa måste redovisa sökta jobb

Att den som är arbetslös söker fler jobb ökar chansen att få ett jobb, resonerar regeringen och därför införs särskilda aktivitetsrapporter. Den som anmäler sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen måste redovisa sökta jobb och andra aktiviteter som kan leda till jobb.

- Tack vare aktivitetsrapporterna blir arbetsförmedlaren bättre förberedd i möten med den arbetssökande, säger Clas Olsson, bitr. generaldirektör.

Det här innebär nästan en halv miljon aktivitetsrapporter i månaden.

Den 1:a oktober införs aktivitetsrapporterna. Till en början bara för den som också söker ersättning från a-kassan, men senare i år gäller det även den som deltar i arbetsmarknadspolitiska program.

– Två av regeringens huvudsyften med reformen är ökad sökaktivitet och tätare uppföljning så att arbetslösa kommer ut i jobb snabbare, och en tydligare ansvarsfördelning mellan Arbetsförmedlingen och a-kassorna, säger Clas Olsson, bitr. generaldirektör, Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Den som inte uppfyller kraven för att lämna in fullgoda aktivitetsrapporter prövas av a-kassorna, enligt ett nytt sanktionssystem i flera steg. Till exempel, den som missköter sitt arbetssökande får första gången en varning, andra gången blir det avdrag från a-kassan, och så vidare. Tidigare skedde avdraget från a-kassan redan vid första tillfället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".