Många laxar simmar förbi Rusksele för att leka längre upp i älven. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Vindelälven

Unikt septemberfiske på vindelälvslax

1:39 min

Rekordmånga laxar har gått upp i Vindelälven i år för att leka. Och med mobilen kan man fixa dispens att försöka få en på kroken även sedan laxfisket tagit slut i andra älvar.

Fiskekort på Internet

Varje område som har dispens erbjuder ett dispensfiskekort som du enkelt kan köpa från din dator eller smarta telefon, berättar Stefan Ågren. Papperskorten finns kvar för den som inte har Internet.

Unik dispens i Vindelälven

Både i Norge och Sverige förbjuds laxfisket i september när fisken ska börja leka. Men just i Vindelälven kan man få dispens att fiska lax två veckor till, eftersom fisken hindras på vägen till lekplatserna av dammen i Stornorrfors.

Rekordmycket lax i älven

Fortfarande kan man se många laxar simma förbi webbkameran i Stornorrfors där man idag passerat 11 000 fiskar med råge. Ska sportfiskare nyttja det måste de, trots att det kan kännas byråkratiskt, skaffa dispens och rapportera resultatet, säger Stefan Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista