Blommor har lagts ut på perrongen där den mördade kvinnan föll ihop. Foto Lennart Odhström/SR.
Umeåmordet

Mordvapnet skänkt till Myrorna?

1:40 min

En pistol med tillhörande ammunition lämnades i en insamlingslåda hos Myrorna i Umeå förra veckan.

Personalen hittade vapnet och lämnade det till polisen. Enligt uppgifter i Aftonbladet ska det vara just den pistolen som användes när en ung kvinna sköts till döds vid järnvägsstationen i Umeå den 20 juli.

Idag förlängdes häktningen för den 21-årige man som är misstänkt för mordet.

Det var på tisdagen den 6 augusti som en anställd på Myrorna i Umeå gjorde det ovanliga och obehagliga fyndet i en låda i butiken där besökare kan lämna sådant de vill skänka: En pistol med ammunition, anonymt inlämnad.

- Det har aldrig hänt tidigare att någon lämnat vapen här, säger en anställd på Myrorna till P4 Västerbotten.

Ingen i butiken såg vem som lämnade pistolen, men personalen kontaktade polisen som tog hand om vapnet.

Enligt uppgifter i Aftonbladet ska det handla om mordvapnet. P4 Västerbotten har inte kunnat få det bekräftat. Men polisen har ett vapen som de anser vara mordvapnet, och polisen menar också att det finns en koppling mellan vapnet och den 21-årige man som sitter häktad, misstänkt för mordet.

På fredagen förlängdes häktningstiden fram till den 30 augusti. Det är åklagaren Agnus Örn som begärt förlängd häktning, och den misstänkte mannen och hans försvarare Petter Mörk hade inga invändningar utan gick med på förlängningen.

Det var på morgonen den 20 juli som den unga kvinnan kom springande till järnvägsstationen i Umeå och ropade på hjälp. Hon föll blödande ihop på perrongen, framför ögonen på dem som väntade på tåget, och avled kort därefter.

Tre personer har tidigare gripits och anhållits som misstänkta, men de är nu alla avförda från polisutredningen. Det finns bara en misstänkt för mordet, och det är alltså den 21-årige man som nu sitter häktad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista