Helena Fremnell, informatör Sveriges Dövas Riksförbund
Skellefteå

Oseriösa insamlare ger Dövas Riksförbundet extraarbete

Bedragare ger Dövas Riksförbund extraarbete
1:38 min

Den senaste veckan har polisen gripit fyra män i Umeå och Skellefteå misstänkta för att ha spelat dövstumma för att lura av folk pengar. Männen påstod att de samlade in pengar till en internationell handikapporganisation och de två i Skellefteå har nu häktats i väntan på rättegång.

 

Och den här typen av insamling har gett seriösa organisationer en hel del extraarbete.

– Jag har fått dagliga samtal från folk som frågar, är det ni som står här och samlar in pengar, säger Helena Fremnell som är informatör för Sveriges Dövas Riksförbund. Nu tror jag att det börjar sprida sig att det inte är Dövas Riksförbund som är ute, vi är aldrig ute på gatorna och tigger på det här viset säger Helena Fremnell. Men hon förstår att människor kan bli lurade.

– Om det hänvisas till någon sorts internationell organisation, hur ska man då veta.

Seriösa organisationer har ett så kallat 90 konto som ligger under en stiftelse för insamlingskontroll.

– Men på de papper som de här visar upp finns inget sådant utan det är påhittade stämplar, och någonstans tror jag att man förstår att det här är lite skumt, säger Helena Fremnell.

– Men dom utger sig för att göra en namninsamling och det är ju först när man skrivit sitt namn som man förstår, ojdå dom vill ha pengar också. Och då kan de här personerna bli rätt aggressiva och till och med erbjuda sig att följa med till bankomaten, säger Helena Fremnell.

Det bästa är att säga nej tack och inte skriva sitt namn utan bara gå förbi för det är inte en riktig insamling till en seriös organisation, säger Helena  Fremnell informatör för Sveriges Dövas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".