Lena Andersson med dottern Jessica Bergström laddar upp för råbocksjakten. FOTO Lennart Odhström
Jakt

Råbocksjakten startar idag

1:46 min

I morse startade Råbocksjakten och på senare år är det allt fler som jagar och det råder ingen brist på rådjur. I länet ökar antalet rådjur och ifjol var rådjur inblandade i nästan varannan viltolycka. En som hoppas minska antalet råbockar på vägarna ikväll är Jessica Bergström från Flarken.

– Då ska jag ut passa råbock med sambon, men det gäller ju bara och ha tur också.

Är det svårt att jaga råbock?

– Nu efter brunsten så är de inte så mycket ute på åkrarna och visar sig, de håller sig mest inne i skogen genom att de har så mycket mat där, säger Jessica Bergström.

Så det gäller att hitta ett lämpligt ställe.

– Antingen ett hygge eller en undangömda åkrar. Gammal granskog fungerar. Välkamoflerad, sitta tyst, tänka på vinden, stänga av ljudet på telefon, man ska vara knäpptyst, säger Jessica Bergström.

Få personer kan utan att ljuga säga att dem jagat sedan barnsben men Jessica, som just idag fyller 21 år har varit med länge berättar mamma Lena Andersson.

– Första september då Jessica alltså var nyfödd bara var ett par veckor gammal då följde hon med i en lite korg och jag var ute och släppte stövaren och jaga hareoch Jessica låg där bredvid och sov gott i skogen, säger Lena Andersson.

Innan du ens kunde gå var du ute och jaga?

– Ja, jag var ju det och sedan dess har jag följt med både mamma och pappa, säger Jessica.

Visserligen blir det allt fler kvinnliga jägare, var femte ny jägare är kvinna, men det är fortfarande mansdominerat.

– Ja man får ta ganska mycket när är tjej och jagar. Jag kan bära det där, du orkar inte du kan ställa dig där på pass jag kan ta det bortre, man klarar inte av lika mycket som dem tror killarna.

Men du visar dem?

– Jag visar dem var skåpet ska stå, säger Jessica Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista