Grafenrullar med kväve som rullar ihop sig vid kontakt med magnetiska järnoxidpartiklar. Bild: Umeå universitet.
Forskning

Upptäckte potentiellt kraftfullt batterimaterial

"Upptäckte det som ett sidospår"
1:26 min

Forskare på Umeå universitet har gjort en överraskande upptäckt av ett material som bland annat kan komma att användas för att få fram mer snabbladdade och kraftfulla batterier. Det var när forskargruppen modifierade det hönsnätsformade kolmaterialet grafen med kväve och fäste magnetiska järnoxidpariklar på ytan som det krullade ihop sig till en rulltårteliknande formation.

Forskningen gjordes inom projektet Det konstgjorda lövet, som har som mål att lyckas härma växternas fotosyntes. Thomas Wågberg, docent på institutionen för fysik vid Umeå universitet, säger att de försökte ta fram material som skulle kunna användas i en sådan konstgjord fotosyntesprocess. Men istället fick de fram ett material med egenskaper som de tror till exempel skulle kunna lämpa sig för att tillverka effektivare litium-jon-batterier. Studien publiceras i tidskriften Nature communication.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".