Anna-Lena och Alva-Li Schulz i Jämteböle, Foto: Anna Burén/SR.
Västerbottens län

Nya skolor för många barn efter skolnedläggningarna

1:34 min

Nu börjar skolorna igen och det blir nytt för många barn. Många måste också byta skola efter att byaskolor lagt ner under sommaren. Alva-Li Schulz i Jämteböle i Vännäs kommun skulle ha börjat förskoleklass i Tväråbäck. Men efter att skolan där lade ner börjar hon istället på friskolan i Hällfors.

 – Det ska bli jätteroligt att träffa nya kompisar, säger Alva-Li. Hon ser sådär sexåringsglad ut som man bara kan göra med en glugg mellan tänderna där hon står på gräsmattan utanför huset i Jämteböle. Att börja i skolan blir stort. Nu blir det i Hällfors en dryg mil bort istället för i Tväråbäck där hennes fyra storasyskon gått.

Hennes mamma Anna Lena Schulz var en av de föräldrar som kämpade hårt för att byaskolorna i Tväråbäck, Brån och Pengsjö skulle få bli kvar. Men striden gick förlorad och skolorna lade ner trots att det är fullt på förskolan och att det byggs nya hus i trakterna.

Också högstadiet i Fredrika lade ner och nu får eleverna ta bussen till Åsele. Under våren var det också stora demonstrationer i Nordmaling då skolorna i Håknäs och Rundvik hotades. De skolorna får vara kvar tillsvidare.

Politikerna i Vännäs var tydliga med att de lade ner skolorna för att spara pengar. Men det är viktiga värden som försvinner säger Anna Lena Schulz i Jämteböle.

– Man lär känna varandra på ett annat vis när man har barnen i skolan. Skolan är ett jätteviktigt nav och jag tror att det är ännu viktigare på landsbygden än i tätorten, säger Anna Lena Schulz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista