1 av 3
Arkivbild: Fredrika skola. Foto: Nina Eriksén/Sveriges Radio.
2 av 3
Skylten som välkomnar till Fredrika. Foto: Erpo Heinolainen /Sveriges Radio
3 av 3
Arkivbild: Fredrika skola. Foto: Nina Eriksén/ SR.
Fredrika

Föräldrarna flyttade i protest - nu har skolan i Fredrika endast tre elever

1:45 min

Det blir bara tre elever i skolan i Fredrika i höst. Efter beslut om att lägga ner högstadiet har flera barnfamiljer flyttat från byn i protest och nu är det bara tre barn kvar. Nu är oron stor bland föräldrarna som blivit kvar att kvaliteten blir sämre med så litet elevunderlag.

I våras var det 26 barn som fick sommarlov från skolan i Fredrika, men nu blir det bara tre förstaklassare som börjar. Högstadieeleverna flyttar till Åsele men förskoleklass upp till sexan finns kvar i Fredrika och i våras såg det ut som att det skulle bli 14 barn på skolan i höst.

Men så hände något som politikerna inte räknat med. Flera familjer har flyttat från Fredrika i protest och andra har begärt att få flytta också sina låg och mellanstadiebarn till skolan i Åsele.

Så nu blir det alltså bara tre barn kvar på skolan. Men kvalitén ska inte tummas på säger kommunalrådet och Socialdemokraten Peter Lindström och hänvisar till skollagen. Han säger också att det inte finns några planer på att lägga ner skolan.

Men mamman Sofia Sjödin i Norrfors är inte övertygad. Hon tror inte att skolan kommer att få vara kvar på sikt.

– När politikerna bedömer att det inte går att driva en skola för 26 elever har jag svårt att tro att de kommer att driva en med tre elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista