1 av 2
Illustration hur det skulle kunna se ut i Svenska akademins ordlista om ordet "he" fanns med.
2 av 2
He-mannen Samuel Stenberg. Foto: Emelie Svedjer/SR
Språk

He in he i rikssvenskan

"Det är ett fantastiskt ord"
5:30 min

Det är dags att låta det svenska språket berikas med det praktiska och användbara "he".
Det menar språkkonsulenten Samuel Stenberg som för några år sedan drog en lans för ordet i ett blogginlägg, ett inlägg som fått i dagarna fått nytt och i det närmaste viralt liv i sociala medier.

Samuel Stenbergs argumentering för att göra det norrländska ordet "he" till en rikssvensk angelägenhet har spridits som en löpeld i sociala medier de senaste dagarna.

Han skrev sin bloggtext för några år sedan på sitt företags hemsida som vanligen har omkring 30-40 besök. Under den gångna helgen steg antalet besökare dramatiskt. Först var det 500 besök på lördagen och i måndags var de uppe i 20 000.

– Blogginlägget skrev jag ju lite med glimten i ögat. Man kan ju inte tvinga någon att använda ett ord, men vi som gör det får väl se till att använda det så mycket som möjligt när vi är söderut, säger Samuel Stenberg.

– Det är ett fantastiskt ord eftesom det är så flexibelt. Man behöver inte fundera så mycket på vilket annat verb man ska använda när man har "he", säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista