Skellefteå Stadshus Foto Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Grundskolan i Skellefteå får anstånd med underskott

3:33 min

Barn och grunskolenämnden i Skellefteå får anstånd i tre år med förra årets underskott på 40 miljoner .

Det beslutade politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott idag.

Beslutet är välkommet eftersom Grundskolans verksamheter i Skellefteå verkar få ett underskott på 55 miljoner även i år, 2013.
– Det är ju inte så att vi får lägga bort och glömma de här pengarna men vi kommer att ha fullt upp med det förväntade underskottet 2013, säger Maria Marklund som är ordförande i Barn och grundskolenämnden i Skellefteå.

Maria Marklund menar att det tillstor del handlar om att satsa si ur underskottet genom att bygga nya fleravdelningsförskolor som ger samordningsvinster.
Skellefteå har fortfarande många små förskolor och en del är 40 år gamla.

Det pågår också en stor översyn av Skellefteås skolstruktur, som innebär större enheter och som ska ge lägre kostnader. Det här kommer att ta tid och politikerna vill lätta på den ekonomiska bördan tills dess förändringarna slår igenom ekonomiskt.

Men Maria Marklund menar att skolan kommer att behöva mer pengar.
– Minskningen av elevunderlaget inom grundskolan har stoppats upp samtidigt som förskolan ökat kraftigt de senaste året, det behövs mer pengar i skolan , säger Maria Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista