1 av 2
- Skollunchen är för sen, men maten är god, tycker Alice Johansson och Maja Wallberg, elever på Vegaskolan i Vännäs. Foto: Ingrid Marklund/SR
2 av 2
Eleverna i Vännäs får gå längre i skolan innan lunchen. Foto: Ingrid Marklund/SR
Skolmaten

Senare skollunch het fråga i Vännäs

2:11 min

Det blir skollunch en halvtimme senare när höstterminen börjar i Vännäs. De nya tiderna har väckt reaktioner.
– Fyra och en halv timme från frukost till lunch är för länge för en 10-åring, skriver en mamma på Facebook.
Samtidigt tycker andra föräldrar att det är bra att de yngsta barnen slipper äta så tidigt.

– Det var bättre att äta tjugo över elva, som vi gjorde förut, tycker Alice Johansson och Maja Wallberg som går i femman på Vegaskolan i Vännäs.

– Nu blir vi jättehungriga och trötta. Jag får litet ont i huvudet, säger Maja.

Deras lärare Stefan Lindgren håller med om att lunch vid 12-tiden är sent för en femteklassare.

– Som vuxen har jag inte problem med det, men eleverna blir helt enkelt för trötta innan lunch. Även när vi åt en halvtimme tidigare var det många som inte orkade men sista lektionen.

Bakgrunden till ändringen är att skolpolitikerna i barn- och utbildningsnämnden i Vännäs tidigare fått klagomål från föräldrar som tycker att det är för tidigt för de yngsta barnen att äta 10:20 och 10:30.

– Vi har bestämt oss för att följa Livsmedelsverkets rekommendationer om lunch mellan 11 och 13, säger Per-Erik Lundmark, S, ordförande i nämnden. Det är framförallt för att de yngsta inte ska äta för tidigt, då blir eftermiddagen för lång för dem.

Läraren Stefan Lindgren håller med om att de inte är bra att de yngsta äter för tidigt:

– Bäst vore kanske om alla fick äta klockan 11, men det går ju inte. Så nu har det slagit över åt andra hållet för eleverna i årskurserna 4-6. Ibland blir eftermiddagarna väldigt korta, de går bara en halvtimme i skolan efter lunch, så det känns som om fördelningen har blivit väldigt konstig för vår del.

Rektorerna på Vegaskolan, Kristina Nyström och Christer Nordmark, säger att den senare lunchen är ett politiskt beslut som de måste hantera:

– Men vi kommer att göra en utvärdering av hur det har blivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista