Vem har rätt att äga Nyåkers pepparkakor? Familjetvisten kommer upp i tingsrätten. Foto: Kris Boswell/Radio Sweden
Bjurholm

Arvingarna oense om Nyåkers pepparkakor

Vem har rätt att äga Nyåkers pepparkakor? Det blir en fråga för tingsrätten i Umeå, efter en tvist inom ägarfamiljen. Änkan efter tidigare ägaren hävdar att deras gemensamma barn lurat sig till aktierna i företaget när ägaren låg på dödsbädden. Hon stämmer nu barnen.

Vem har rätt att äga Nyåkers pepparkakor? Det blir en fråga för tingsrätten i Umeå, efter en tvist inom ägarfamiljen. Änkan efter tidigare ägaren hävdar att deras gemensamma barn lurat sig till aktierna i företaget när ägaren låg på dödsbädden. Hon stämmer nu barnen:

Tvisten handlar om vem som har rätt att äga aktierna i det familjeföretag som driver pepparkaksfabrikerna i Nyåker och Bjurhom med 50-talet anställda. Nyåkers pepparkakor är ett välkänt varumärke sen 60 år tillbaka.

Det är sonen i familjen, Christoffer Öhberg, som idag äger majoriteten av aktierna och också är VD i företaget. Men hans mamma, Ingegerd Öhberg, har nu stämt både honom och hans syster inför tinget, eftersom hon menar att de båda syskonen lurade sin far att skänka bort aktierna när han låg på dödsbädden. Enligt mamman blev han övertalad att skriva på ett gåvobrev när han var svårt sjuk och starkt påverkad av mediciner, och han ska senare ha ångrat sig och velat ta tillbaka gåvobrevet. Hon menar att det aldrig var hennes makes vilja att barnen skulle ta över företaget.

P4 Västerbotten har idag sökt sökt Christoffer Öhberg för att höra hans version, men vi har inte lyckats nå honom. Till Västerbottens-Kuriren säger han att han fått aktierna i gåva och att det inte finns några som helst oegentligt i hur det gått till.

Nu blir det alltså tingsrätten som ska avgöra vem som har rätt till aktierna i Nyåkers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista