Stadsbiblioteket i Umeå. Foto Ulrika Holmberg/SR.
böcker

Stort sug efter e-böcker på biblioteken

1:57 min

Allt fler lånar e-böcker. Nu har utlåningen av digitala-böcker ökar så mycket att många bibliotek har begränsat antalet böcker man får låna. Biblioteken i Umeåregionen har ett tak på fyra e-böcker i månaden.
-- Det har blivit ett hårt slag mot bokslukarna, säger Maria Westerlund, enhetschef på Umeå stadsbibliotek.

Allt fler vill låna böcker elektroniskt. När utlåningen av e-böcker nådde sin kulmen under mars i år innebar det en ökning på 262 procent jämfört med samma månad för två år sen.
Men det svider i bibliotekens plånböcker. I dagsläget får de betala 20 kronor per utlånad e-bok, en kostnad som gjort att man på många håll i landet tvingats sätta gränser för hur många e-böcker som lånas ut. I Umeåregionen, där kranskommunerna ingår, har besökarna fått ladda ner max fyra per månad sedan i våras.

Det har varit förhandlingar på nationell nivå mellan Svenska biblioteks- och förläggareföreningarna, där dom försökt komma överens om en ny norm för avgifter. Men den diskussionen strandade.
Kristina Ahlinder, vd för Svenska förläggareföreningen menar att biblioteken nu måste börja anpassa sig efter tiden:
-- Här har ju biblioteken något att arbeta med, att titta över sina ekonomisystem och budgetar och hur de ska klara av den digitala utlåningen. Det kan aldrig vara så att det är författare och förlag som ska subventionera biblioteksutlåningen av e-böcker.
– Vi får ju beskriva det här för våra uppdragsgivare, den politiska ledningen. Hur mycket resurser ska vi få för medboprgarnas behov? säger Maria Westerlund, enhetschef på stadsbiblioteket Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista