1 av 2
Mikael Lindmark trivs med att hålla ordning i Puls butik. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
2 av 2
Lilly Bäcklund fick många frågor från Puls-personalen. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Lycksele

Varslade på Puls inte lugnade efter uppvaktning

2:10 min

Personalen på Puls i Lycksele är fortfarande oroliga efter att samtliga anställda varslades om uppsägning i början på juni. Idag överlämnades 1391 namnunderskrifter till kommunalrådet Lilly Bäcklund som svarade på frågor från personalen.

Det handlar om människovärde

Mikael Lindmark arbetar i butiken med böcker, filmer och musik som kommer in till PULS. Han är orolig för både hälsan och sin försörjning efter att varslet kom. Han tycker också att frågan om PULS framtid handlar om mer än de 34 personer som kan bli uppsagda. Man ska inte bedriva en politik som leder till färre jobb i inlandet, säger han.

Byråkratiska hinder mellan myndigheter

Lilly Bäcklund kunde inte ge några löften om de varslade ska få behålla sina jobb. Att kommunen bara tar över företaget är uteslutet, säger Lilly Bäcklund. Däremot har kommunen ansvar för sina medborgare och eftersom hon själv jobbade med personer med funktionshinder på Arbetsförmedlingen innan hon blev kommunalråd anser hon sig väl insatt i problemet. Kommunen vill lösa det här och där tror jag vi har alla partier med oss, säger Lilly Bäcklund.

Utredning pågår

Kommunen vill ha en långsiktig lösning men under en övergångstid kan PULS-personalen bli anställda av Lycksele kommun. Men först måste man veta vad det kostar. De som jobbar på PULS har antingen lönebidrag eller är under utredning. Uppgifterna är personliga och Arbetsförmedlingen kan inte lämna ut dem, det försvårar kommunens utredning. Men Lilly Bäcklund lovar att ge tydligare besked de närmaste veckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista